Bryllup

"VI VIL GERNE GIFTES"

Tillykke! Så ringer I til præsten og aftaler, hvornår og hvor det skal være.

Derpå kontakter I bryllupskontoret i den kommune hvor mindst en af jer bor, og får dem til at sende jer blanketten Ægteskabserklæring.
Den udfylder I og returnerer den til kommunen. Vedlæg jeres dåbsattester. Hvis nogen af jer har været gift før, så skal der også skilsmissebevilling eller dødsattest med. Kommunen sender jer så en Prøvelsesattest, beviset på at de har efterprøvet, at der ikke er nogen juridiske hindringer for ægteskabet (altså at I hverken er bigamister eller umyndiggjorte el.lign.).
Prøvelsesattesten gælder kun i 4 måneder, så vent med at indsende ægteskabserklæring, til der er 4 måneder til bryllupsdatoen.
En måneds tid før brylluppet kontakter I præsten og aftaler tid til en samtale.
Her gennemgås ritualet, I er med til at foreslå salmer, og præsten prøver at lære jer så godt at kende, at han kan holde en prædiken til jer personligt.
I skal aflevere prøvelsesattesten, kopi af jeres dåbsattester samt navn og adresse på to vidner (typisk jeres fædre eller forlovere), som bliver noteret i kirkebogen. Her aftaler man også detaljer om ekstra falbelader som brudepiger, pyntning og den slags ting.

Bryllup
Ved et bryllup lover en mand og en kvinde hinanden at leve trofast sammen resten af deres liv.
Det gør de offentligt og i vidners nærvær, så man kan blive rette (= juridisk) ægtefolk. Det kan man gøre både i kirken og på rådhuset.
Ved et kirkebryllup lover de to desuden hinanden at leve sammen på Guds vilkår: Med trofast kærlighed og gensidig respekt, lige trofast i gode og onde dage. Desuden beder de om Guds velsignelse og de andre kristnes forbøn. Det hænger sammen med følgende bibelord:

For alt, hvad Gud har skabt, er godt
og skal ikke forkastes, når man tager imod det med tak;
for det helliges ved Guds ord og ved bøn.
(1. Timotheusbrev 4,4-5)

Ægteskabet er ikke nogen særlig kristen opfindelse – det er en del af det, Gud har skabt mennesker til.
Men kristne mennesker har for vane at takke Gud for hans gaver.
Derfor tilbyder de kristne kirker en gudstjeneste, hvor man læser Guds ord og beder for ægteparret.
Hvis du vil vide mere, kan du kontakte præsten
Hvis du vil vide mere om, hvordan et bryllup foregår, kan du læse Folkekirkens vielsesritual her.

Hyppige spørgsmål om vielse
Skal man være medlem af Folkekirken?
Ifølge reglerne skal én af brudeparret være medlem af Folkekirken i et af de skandinaviske lande. Hvis den anden tilhører en helt anden religion end kristendommen, vil præsten som regel først tage en grundig snak med ham/hende, så alle er klar over, hvad et kristent bryllup betyder.

Vielse på andre sprog
Hvis en af parterne ikke taler dansk, vil selve vielsesritualet normalt foregå på parrets fællessprog (sognepræsten kan klare engelsk, tysk og fransk).
Hvis der er tale om et sprog, som præsten ikke kan, sørger kirken for en professionel tolk, så I ved, hvad I siger ja til.

Skal det være i Haraldskirken?
Det er Høje Gladsaxes helt egen kirke, og kan I forestille jer nogen andre steder, der er lige så smukke?
Nå, spøg til side. Hvis I bor i Høje Gladsaxe, og en af jer har en særlig tilknytning til f.eks. Gladsaxe eller Søborg kirke, så kommer præsten fra Høje Gladsaxe med jer derhen. Hvis I vil længere væk, så snak med præsten – men han tager som regel ikke meget længere væk end nabokommunerne.

Vielse uden for et kirkerum?
Mange har set have- og hjemmebryllupper i amerikanske film. Men den slags sker ikke her i Danmark.
Hvis man vil vies uden for kirkerummet af en præst, kræver det særlig tilladelse fra biskoppen i hvert enkelt tilfælde.
Men den gives som regel kun til vielser, hvor en af parterne pga. sygdom ikke kan flyttes.

Hvornår kan man blive gift?
Principielt næsten når som helst. De fleste vælger et tidspunkt i løbet af en lørdag, men tidligere har især skærtorsdag og 2. juledag været meget brugt. Langfredag er en sorgens dag, så der bliver ikke holdt bryllupper i nogen kirker, og Juledag, Påskedag og Pinsedag har præsten ret til at sige nej.

Må vi filme og fotografere?
Ja – se husets regler under Fotografering.

Det er så dyrt at holde kirkebryllup?
Næ, det er helt gratis, betalt over dit medlemsbidrag (”kirkeskatten”). Det der kan blive dyrt, er hvis I selv iscenesætter det som en anden opera.
Men i kirken kan der sagtens holdes et stilfuldt og hyggeligt bryllup i jeres daglige tøj – det eneste der behøves er en præst, to vidner og at I tør sige ja. Middagen kan klares som sammenskudsgilde…

Ophavsret: